Aktuellt

6

feb

Angående e-böcker och bibliotekslån

Hej! Jag tog bort det tidigare inlägget där jag skrev om att låna e-böcker på biblioteket på grund av den känsliga kostnadsfrågan. Min blogg är skriven i syfte att tipsa svensklärare om olika lösningar, men givetvis borde jag ha nämnt att lån av e-böcker innebär en kostnad för biblioteken. Men vi får hoppas att detta kommer att se annorlunda ut inom snar framtid, för fler och fler elever lär på eget initiativ låna böcker digitalt när de får tillgång till bärbar dator eller surfplatta via skolan. Och jag vidhåller att bibliotek (såväl skolbibliotek som kommunala) ÄR en guldgruva, medan bokförråd lätt blir statiska, slitna och daterade. Och svåra att hantera rent logistiskt  när man som på vår skola har tio parallellklasser. Så länge får vi hålla till godo med gratis (jag lovar, helt gratis) digitaliserade versioner av nordiska klassiker på http://runeberg.org/. Fröken Julie nästa för mina elever i alla fall, som strax ska börja med romantiken. Och i Svenska 3 blir det nog en jämförande analys av Doktor Glas igen, som jag skrivit om i ett tidigare inlägg. /Elin

4 kommentarer

Marie

Marie

Hej! Jag ser ovan att du arbetat med temat normer i en svenska klass på gymnasiet. Jag har själv funderat på att arbeta med tema, tema solidaritet. Dock har jag lite problem hur jag ska lägga upp det hela. Det finns jättemånga bra noveller som speglar detta tema. Har du några konkreta tips angående detta? Tack på förhand!

Elin

Elin

Toppen, tack för tips! Vet inte hur det är med cirkulationsbiblioteket. /Elin

Elisabeth Söder

Elisabeth Söder

Tack för kommentar Cilla och tack Elin för att du tog bort inlägget. Vi tycker också om valfrihet när det gäller medier, men ett stort problem har varit att skolor tycker att de uppfyller skolbibliotekslagen genom en lite skrubb och sedan låna av folkbiblioteket. Viktigt att folkbiblioteket kompletterar skolan och inte kompenserar skolor som inte satsar på skolbibliotek. Kommunala gymnasieskolor får gärna låna av Cirkulationsbiblioteket om de tecknar avtal. Kontakta ingalill.akesson-hedqvist@​stockholm.se för info. Såg att du skall arbeta med Fröken Julie, har du sett mitt inlägg på Kulan "Med fröken Julie i klassrummet händer det något i klassrummet"? Där finns många bra tips för att läsa och arbeta med pjäsen. http://pedagogblogg.stockholm.se/kulan/2017/01/31/med-froken-julie-hander-det-nagot-i-klassrummet/ ?

Elin

Elin

Tack för tipset om Fröken Julie. Vi har ett relativt stort bokförråd utöver vårt fina bibliotek, men det blir ändå oerhört begränsande med tanke på att vi har tio parallellklasser i samma årskurs som gärna ska läsa ett par titlar om året i svenska. /Elin

Bloggen Svenskläraren tipsar

Porträtt på en kvinna med glasögon som står utomhus.

Jag heter Elin Pellberg och är lärare i svenska och biologi på Norra Real. Jag tycker att en av de roligaste delarna med att arbeta som lärare är att komma på nya arbetsmoment och uppgifter till eleverna, att genomföra dem och sedan utvärdera och förbättra dem till kommande läsår.

Många gånger är det dock onödigt att uppfinna hjulet på nytt och jag låter mig gärna inspireras av kollegors arbete när jag inte har några egna bra idéer. Därför ville jag skapa den här bloggen, den är tänkt som en idébank som det är fritt fram att hämta material ifrån.

Kontakt: Elin Pellberg

Senaste kommentarer

Kategorier