Aktuellt

14

jan

Argumenterande tal antiken

Hej!

Nytt år och nya möjligheter! Eller ny termin och bita ihop fram till sportlovet. 😉 Nu var det ett tag sedan det blev ett inlägg, på grund av ledighet. För att slippa sätta igång alltför mycket nytt direkt efter julledigheten introducerade jag en uppgift i Svenska 2 innan lovet. Eleverna ska hålla ett argumenterande tal där de har en av följande teser:

1. Människan är en Apollon.

2. Människan är en Dionysus.

3. Person XX har hybris.

4. Person XX har inte hybris.

Jag använder kursboken Svenska 2 helt enkelt och den innehåller en presentation av människosynen i det antika Grekland (en liknande, fast lite mer utförlig, beskrivning finns också i Den levande litteraturen) och även en övning som heter ”Har Zlatan hybris”? Jag har olika epokers människosyn som ett övergripande tema för litteraturhistorien i Svenska 2, och kommer att avsluta kursen med en uppgift där de får jämföra dagens människosyn med tidigare epoker (jag är inte färdig med den exakta utformningen av den uppgiften, det är en så länge bara en tanke).
/Elin

7 kommentarer

Elin

Elin

Hej! Instruktionen var den som stod i inlägget. Ett argumenterande tal om någon av de fyra teserna. Vi hade jobbat med argumenterande tal innan, så de var bekanta med formen. Jag har beskrivningen av antikens människoideal från "Den levande litteraturen" som PDF. Om du mejlar mig på elin.pellberg@edu.stockholm.se kan jag skicka den till dig.

Gabriella Zejneli

Gabriella Zejneli

Hej Elin! Jag undrar om jag skulle kunna få ta del av den uppgiften du gjorde om argumentation i antiken kring människosyn? Hade varit toppen att få ta del av det material du använde. Tänker främst på uppgiftsinstruktion samt om du hade artiklar eller annat som eleverna läste för att få tips till sin argumentation. :) Många tack på förhand. /Gabriella

Lina Svensson

Lina Svensson

Hej Elin! Jag är nyutbildad lärare, och ska undervisa i svenska två detta läsår. Jag tycker att denna uppgift låter spännande, och planerar därför att göra denna uppgift med mina elever. Jag undrar därför om det skulle vara möjligt att få se några elevexempel och dess bedömningar, då jag känner mig lite osäker när det kommer till att särskilja de olika betygsstegen. Du får väligt gärna kontakta mig via mail om du har tid och lust att hjälpa mig. Mvh Lina Svensson

Elin Pellberg

Elin Pellberg

Hej! Eftersom det var muntliga framföranden har jag tyvärr inga elevexempel. /Elin

Lina Svensson

Lina Svensson

Okej, tänkte om det var så att du hade elevernas manus, men tack ändå

Karin Nyström

Karin Nyström

Hej! Hur gick det med den argumenterande taluppgiften om människoidealet? Jag hade tänkt göra något liknande i min svenska 2 nu under hösten. Tack för inspiration. Hälsningar Karin

Elin

Elin

Hej! Jag tycker att det gick jättebra! Eleverna tyckte det var en rolig uppgift. /Elin

Bloggen Svenskläraren tipsar

Porträtt på en kvinna med glasögon som står utomhus.

Jag heter Elin Pellberg och är lärare i svenska och biologi på Norra Real. Jag tycker att en av de roligaste delarna med att arbeta som lärare är att komma på nya arbetsmoment och uppgifter till eleverna, att genomföra dem och sedan utvärdera och förbättra dem till kommande läsår.

Många gånger är det dock onödigt att uppfinna hjulet på nytt och jag låter mig gärna inspireras av kollegors arbete när jag inte har några egna bra idéer. Därför ville jag skapa den här bloggen, den är tänkt som en idébank som det är fritt fram att hämta material ifrån.

Kontakt: Elin Pellberg

Kategorier