23

okt

Introduktion till litteraturhistorien

Hej!

Nu ska jag som sagt försöka sparka liv i bloggen igen. Ordentligt den här gången. Ett inlägg i veckan, som det var när det begav sig, är mitt mål. I år undervisar jag en klass i Svenska 1 och en klass i Svenska 2. Svenska 2 inledde jag med grammatik, och nu har vi börjat fördjupa oss i litteraturhistorien. Jag har byggt ut den introduktion till litteraturhistorien som jag har presenterat tidigare. Nu fick de en fem olika kärleksbeskrivningar att diskutera i grupp. Ungefär när trodde de att dessa var skrivna? Du hittar dem här, med facit: Gissa kärlekbeskrivningen facit När eleverna kände sig klara med uppgiften fick de lappar med namnen på de olika litterära epokerna, och så fick de dels försöka placera ut dem i ordning, dels placera in dikterna i rätt epok. Sedan lyfte vi allt till diskussion i helklass. Jag påpekade att uppgiften är svår för att texterna har ett allmänmänskligt tema (kärlek), och att vi under vårt arbete med litteraturhistorien tvärtom kommer att fokusera på det som är tidstypiskt.

/Elin

Bloggen Svenskläraren tipsar

Porträtt på en kvinna med glasögon som står utomhus.

Jag heter Elin Pellberg och är lärare i svenska och biologi på Norra Real. Jag tycker att en av de roligaste delarna med att arbeta som lärare är att komma på nya arbetsmoment och uppgifter till eleverna, att genomföra dem och sedan utvärdera och förbättra dem till kommande läsår.

Många gånger är det dock onödigt att uppfinna hjulet på nytt och jag låter mig gärna inspireras av kollegors arbete när jag inte har några egna bra idéer. Därför ville jag skapa den här bloggen, den är tänkt som en idébank som det är fritt fram att hämta material ifrån.

Kontakt: Elin Pellberg

Senaste kommentarer

Kategorier