4

okt

Minoriteter: romer

Hej!

Nu har jag visst glömt att komma igång med bloggen efter sommarlovet. Nya tag nu då. Det här läsåret har jag en klass i Svenska 2 och en klass i Svenska 3. I Svenska 2 har jag precis påbörjat ett moment om Sveriges minoriteter. Klassen ska få läsa Linnea Axelssons Aednan och göra en analys baserat på den, filmen Sameblod och Maxida Märaks sommarprat. Förra lektionen hade jag en allmän uppstart om vår historia av minoritetsförtryck. Idag ska vi, förutom att diskutera det senast lästa i Aednan, prata om romer. På sli.se finns dels kortfilmen Klassens Z, som handlar om hur antiziganism fortfarande är en väldigt accepterad form av rasism. Huvudperson i filmen är en kille som själv är rom, men som döljer det för sina klasskamrater. Vi ska också se en liten bit av filmen Taikon, som också finns på sli. Ett avsnitt på ca 31-40 min in i filmen.

/Elin

Bloggen Svenskläraren tipsar

Porträtt på en kvinna med glasögon som står utomhus.

Jag heter Elin Pellberg och är lärare i svenska och biologi på Norra Real. Jag tycker att en av de roligaste delarna med att arbeta som lärare är att komma på nya arbetsmoment och uppgifter till eleverna, att genomföra dem och sedan utvärdera och förbättra dem till kommande läsår.

Många gånger är det dock onödigt att uppfinna hjulet på nytt och jag låter mig gärna inspireras av kollegors arbete när jag inte har några egna bra idéer. Därför ville jag skapa den här bloggen, den är tänkt som en idébank som det är fritt fram att hämta material ifrån.

Kontakt: Elin Pellberg

Senaste kommentarer

Kategorier