Aktuellt

5

sep

Grammatikupplägg

Hej!

Nu börjar jag bli lite varm i kläderna detta nya läsår och känner att det är dags att dra igång bloggandet igen. Förar året hade jag två kurser i Svenska 1 och i år har jag samma två klasser i Svenska 2, men jag ska ändå försöka komma med tips som berör även andra kurser. Detta första gäller dock Svenska 2 och grammatikmomentet. I år har jag valt att börja kursen med det. Egentligen hade jag önskat att det låg redan i Svenska 1. Detta år kör jag ett stegvis upplägg. Först har vi jobbat med ordklasserna och nu ska jag ha ett litet test gällande dem (relativt enkelt) Test ordklasser. Sedan ska vi jobba med satsdelarna och ha ett litet test på dem. Efter dessa två delmoment ska eleverna få en svårare uppgift; en kort text med flera grammatiska felaktigheter och osmidigheter, som de ska analysera och förbättra genom att använda relevant terminologi. Till exempel ”på de första tre raderna upprepas substantivet ’katten’ fem gånger, vilket gör texten tjatig. Man kan istället byta ut ’katten’ mot pronomen, på följande sätt…”.

/Elin

3 kommentarer

Stefanie Jönsson

Stefanie Jönsson

Hej, Jag tycker väldigt mycket om ditt upplägg och vill testa det. Jag undrar om du möjligtvis vill dela med dig av din text med språkliga missar som eleverna får göra grammatisk analys på. Jag hittar inte någon färdig sådan i läroböcker/på webben och då jag är nyexad känner jag inte att jag har tid att göra en egen. Varma hälsningar och tack för en inspirerande blogg/ Stefanie

Elin

Elin

Eller nu såg jag ju att jag fick din mejladress i samband med att jag fick en notis om att du hade kommenterat. Du behöver inte mejla mig, jag skickar. /Elin

Elin

Elin

Absolut! Mejla mig på elin.pellberg@edu.stockholm.se så skickar jag. :-) /Elin

Bloggen Svenskläraren tipsar

Porträtt på en kvinna med glasögon som står utomhus.

Jag heter Elin Pellberg och är lärare i svenska och biologi på Norra Real. Jag tycker att en av de roligaste delarna med att arbeta som lärare är att komma på nya arbetsmoment och uppgifter till eleverna, att genomföra dem och sedan utvärdera och förbättra dem till kommande läsår.

Många gånger är det dock onödigt att uppfinna hjulet på nytt och jag låter mig gärna inspireras av kollegors arbete när jag inte har några egna bra idéer. Därför ville jag skapa den här bloggen, den är tänkt som en idébank som det är fritt fram att hämta material ifrån.

Kontakt: Elin Pellberg

Senaste kommentarer

Kategorier