30

aug

Dagens ord

Hej!

I år har jag bara två grupper i svenska, och båda undervisar jag i Svenska 1. Det som är roligt med att undervisa åk 1 är att man känner att man får bra möjlighet att lägga en god grund. Jag har bestämt mig för att köra ”dagens ord” (två varje lektion) för att utvidga elevernas ordförråd. De flesta elever var positiva till idén. Jag kommer dock inte att ha något test på orden, utan de får lära dem sig för sin egen skull (och bara att höra dem och få dem förklarade ger nog en hel del). Jag började idag, med ”adekvat” och ”agitera” (tänkte att det sistnämnda passade extra bra nu i valtider, jag tänkte också ta ”rabulist”). En elev undrade direkt om vi inte kunde ta lite mer ”svenskklingande ord” (en mycket språkintresserad ung herre), så det får väl bli min utmaning, att inte bara hitta låneord. 😀

/Elin

Bloggen Svenskläraren tipsar

Porträtt på en kvinna med glasögon som står utomhus.

Jag heter Elin Pellberg och är lärare i svenska och biologi på Norra Real. Jag tycker att en av de roligaste delarna med att arbeta som lärare är att komma på nya arbetsmoment och uppgifter till eleverna, att genomföra dem och sedan utvärdera och förbättra dem till kommande läsår.

Många gånger är det dock onödigt att uppfinna hjulet på nytt och jag låter mig gärna inspireras av kollegors arbete när jag inte har några egna bra idéer. Därför ville jag skapa den här bloggen, den är tänkt som en idébank som det är fritt fram att hämta material ifrån.

Kontakt: Elin Pellberg

Senaste kommentarer

Kategorier