2

dec

Håll koll på tiden

Så här inför julledigheten har många lärare en tendens att arbeta ihjäl sig. Eleverna brukar också vara väldigt stressade med olika examinationer i så gott som varje ämne. Ingen vinner på den situationen. Hur man vill fördela de 45 timmar vi lärare med ferieavtal ska arbeta varje vecka är förstås upp till var och en. Själv försöker jag att förlägga så lite som möjligt av dem till elevernas lov, då även jag behöver återhämtningstid de dagarna. Som lärare är det lätt att känna att jobbet äter upp en. Det första man behöver göra för att ta kontroll över sin egen situation är att kartlägga hur mycket man faktiskt jobbar. 45 timmar/vecka ÄR väldigt mycket tid och det är lätt att tro att man jobbar mer än man faktiskt gör. För ett par år sedan började jag med att helt enkelt skriva upp hur många timmar jag jobbar varje dag. Jag dokumenterar inte specifikt VAD jag gör den tiden, om det är rättning, planering, hantering av mejl, möten eller något annat av de otaliga moment som ingår i en lärares vardag. Jag räknar bara samman alla timmar jag har ägnat åt jobbet under ett dygn och skriver ner det i ett enkelt Worddokument i datorn. Sedan räknar jag ut vad den totala arbetstiden har blivit i slutet av varje vecka och hur många timmar jag ligger plus eller minus utifrån 45-timmarsveckan. (Excel är för övrigt säkert ett bättre program för ändamålet, men jag är för dålig på att hantera det för att det ska vara smidigt för mig.) Det är också viktigt att ta med hur intensivt man har jobbat i beräkningen. Tanken är ju inte att man ska jobba 45 timmar per vecka i takt av en skållad råtta. Det orkar ingen med i längden. Nej, en arbetsdag ska enligt avtal innehålla både minst 30 min lunch och ett par raster utöver det. Jag rationaliserar oftast bort andra pauser än lunchrasten för att istället kunna hämta på förskolan lite tidigare, men då ska jag också ta med det i beräkningen när jag bedömer huruvida jag ligger plus eller minus arbetstidsmässigt. Min personliga erfarenhet är att denna dokumentation har ökat min känsla av kontroll och gjort mig mindre stressad.

/Elin

Bloggen Svenskläraren tipsar

Porträtt på en kvinna med glasögon som står utomhus.

Jag heter Elin Pellberg och är lärare i svenska och biologi på Norra Real. Jag tycker att en av de roligaste delarna med att arbeta som lärare är att komma på nya arbetsmoment och uppgifter till eleverna, att genomföra dem och sedan utvärdera och förbättra dem till kommande läsår.

Många gånger är det dock onödigt att uppfinna hjulet på nytt och jag låter mig gärna inspireras av kollegors arbete när jag inte har några egna bra idéer. Därför ville jag skapa den här bloggen, den är tänkt som en idébank som det är fritt fram att hämta material ifrån.

Kontakt: Elin Pellberg

Senaste kommentarer

Kategorier